Tarihçesi 5000 yıldan daha uzun bir döneme dayanan, kökeni Hindistan olan Yoga bir felsefe, bir yaşam biçimidir. Ayrıca, Hinduizm, Budizm, Jainizm’de kullanılan meditatif uygulamalara da yoga denilir. Temel amacı, kişinin kendini derinlemesine tanıması, zararlı dış etkenlerden vücudunu arındırması, denge kurması, daha sağlıklı ruh ve bedene sahip olabilmesi için uyguladığı yöntemlerdir. Yoga’nın en önemli yararlarından biri, belli bir yaştan sonra vücudumuzda daha az salgılanan endokrin (hormonal) sistemi, uygulanan egzersizlerle harekete geçirerek, çakraların mümkün olduğunca en yüksek algılama hızına ulaşabilmesini sağlayabilmektir.
Yoga’da yaş ve fiziksel durumun hiçbir önemi yoktur. Her gün uygulanabilecek egzersiz, nefes alma teknikleri ve konsantrasyonla, daha sağlıklı, daha genç ve zinde bir görünüm elde etmek mümkündür.
Yoga’nın farklı bölgelerde uygulanan çeşitleri vardır. Ancak, genel olarak hepsinde ana kurallar şunlardır;
İnsan bedenine ve ruhuna zarar veren tüm dış etkenlerden arınma (öfke, stres, üzüntü vs)
Kendiyle barışık olma.
Yoga’ya bedeni hazırlayabilmek için oturma duruşunu alma.
Nefesi kontrol altında tutma.
Tüm duyu organlarını dış dünyaya kapatma.
Dikkati bir nesne üzerine odaklama
Meditasyon nesnesinin doğasını hissetme, algılama.
Meditasyon nesnesiyle şuursal bir bağ kurmadır.
Yoga’da en önemli kural, doğru nefes tekniği kullanmaktır. Doğru nefes kullanmadan yoga yapmanın hiçbir yararı olmaz. Bir diğer önemli nokta konsantrasyon yani beden ve ruhu dış dünyaya kapatmaktır. Kontrollü yapılabilecek esneme hareketleri ve duruş pozisyonlarıyla hem vücut dengesini kazanacak, hem daha güçlü, daha pozitif olmamızı sağlayacaktır.
Bedensel yoga hareketleri daha çok sabahın veya akşamın erken saatlerinde uygulanmalıdır. Hareketlerin,günlük bir rutine dönüştürülmesi gerekir. Belli bir çalışma sonrasında, yarım saat yada 10 dakikalık seanslar bile yeterli olacaktır. Yüzlerce yoga hareketinden size en uygun ve basit olanlardan başlamanız daha sağlıklı olacaktır.
Yoga’ya yeni başlayacaklar, öncelikle konunun uzmanlarıyla doğru nefes teknikleri ve esneme hareketlerini çalışmalıdır. Kronik rahatsızlıkları olanlar, sürekli ilaç kullanması gerekenler, mutlaka doktorlarından onay aldıktan sonra Yoga egzersizlerini uygulamaya başlamalıdır. Ayrıca, yoğun fiziksel çalışmalardan sonra, yemekten sonra veya kadınlar için regl dönemlerinde ters hareketler kesinlikle uygulanmamalıdır.