Müjgan Yurtseven'den nefis çilek reçeli tarifi...
Müjgan Yurtseven'den nefis çilek reçeli tarifi...
Tarif defterimden;
Lezzetli ve mis kokulu çilekler bitmeden kolaylıkla yapabileceğiniz reçeli kış boyu kahvaltı sofralarında ve sütlü tatlılarda kullanabilirsiniz.
*
* Reçel pişirme hakkında genel bilgi ve püf noktalarına tarif sonundaki notlar bölümünden bakabilirsiniz.
* Malzemeler:
1,5 kg çilek
1 kg toz şeker
1 çay kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı limon tuzu
*
Yapılışı:
Çilekleri bol suda yıkayıp süzgeçe aldıktan sonra saplarını kesip reçeli kaynatacağınız tencereye alın. Üzerine şekeri serpip tencerenin kapağı kapalı olarak 4-5 saat veya bir gece serin bir yerde bekletin (çileklerin sularını bırakması için bu işlemi yapıyoruz, ayrıca su eklenmeyecek).
*
Tencerenin kapağını açık olarak ocağa alın, orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra üzerinde oluşan köpükleri delikli kepçe yardımıyla alın ve bu aşamada tereyağını ekleyin. Yaklaşık 40-45 dakika pişirdikten sonra limon tuzunu ekleyip 3-4 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
*
Reçelin kıvam alıp almadığını kontrol etmek için belirttiğim sürede pişirdikten sonra ocağı kapatın, küçük bir tabağa reçelden 1 çorba kaşığı kadar alıp buzdolabında soğuyana kadar bekletin, kaşıktan hemen dökülmüyorsa olmuş demektir. Sulu ise birkaç* dakika daha pişirin.
*
Ilındıktan sonra cam kavanozlara alın, tamamen soğumalarını bekleyip kapaklarını sıkıca kapatın ve serin bir yerde saklayın.
*
Afiyetle sevgiyle kalın?
*
*
Notlar:
Eğer güneş ışığı alan balkonunuz varsa, reçeli 30 dakika pişirdikten sonra geniş bir cam kaba alın. Üzerini temiz bir tülbent gibi ince bir örtüyle* veya masa şemsiyesi ile kapatın. Günde bir defa karıştırıp koyulaşınca kavanozlara aktarın. Güneş ışığına göre 7- 8 günde koyu kıvamlı muhteşem bir reçel oluyor.
Reçel yaparken mutfaktan ayrılmayın, başka işlerinizi yaparken bir taraftan da reçeli kontrol edin.
Reçeli pişirirken kullandığımız tereyağı, köpük olmasını ve taşmayı önlüyor.
*
[email protected]
*