C vitamininin vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan önemli bir özelliği vardır. Ayrıca zehirlenmeye karşı da koruma sağlar. Vücut için çok önemli olan demirin emilimine yardımcı olur. Böylelikle kişide kansızlık sorunu yaşanmaması konusunda önemli bir görev üstlenir.
C vitamini hangi besinlerde bulunur? C vitamini portakal, mandalina, limon, sebzeler, patates, salata, domates, biber, çilekte bolca bulunur. Herkesin C vitaminine ihtiyacı vardır. Özellikle hamile bayanlar ve çocuklar C vitaminine daha fazla ihtiyaç duyarlar. Fakat doğum kontrol hapı kullanan bayanlar için çok fazla
C vitamini tüketimi ve ekstra C vitamini destekleri önerilmemektedir.
C vitamininin faydaları nedir?
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Doğal bir antioksidan özelliği vardır.
Yaraların iyileşmesine olumlu katkı yapar
Kemik oluşumunda etkilidir.
Kan damarlarının oluşumuna yardım eder
Soğuk algınlıklarında önemli bir vitamindir.
Ayrıca sigara ve alkol kullanan kişilerin de
C vitamini ihtiyacı daha fazladır. Ameliyat sonrası dönemde ve ateşli hastalık geçirenlerde de C vitamini ihtiyacı artmaktadır. Astım rahatsızlıkları olan kişiler de
C vitamini tüketmelidir. Egzama sorununa da faydalı olan bir vitamindir.
C vitamini eksikliğinde ne olur?
Kişide genel bir isteksizlik hali olur
Kemik ağrıları
Yorgun hissetme
Kas ağrıları
Diş eti rahatsızlıkları ( şişme, kanam v.b. )
Dilde yara
Eklem ağrıları
Yaraların geç iyileşmesi
C vitamini içeren besinleri almak oldukça önemlidir.
C vitamini içeren besinlerle ilgili bir o kadar önemli konu da bu tür besinleri iyi şartlarda saklamak ve çabuk tüketmektir. Bunların hava ile temas etmemesi gerekir. Bu amaçla koyuldukları poşetin veya kabın ağzı iyice kapatılmalıdır.
C vitamini içeren besinleri de uzun süre saklamamakta fayda vardır. Sebzeler ve meyveler oldukça iyi temizlenmelidir. Ayrıca sebzeler pişirildikten sonra hemen tüketilmelidir. Aksi halde bu tür besinlerin vitamin değerlerinde önemli kayıplar olur.