Besin zehirlenmesi yaygın bir sorun olup rahatsızlık verici ve yaşamı da tehdit eden bir sorundur. Gıda kaynaklı organizmalardan etkilenen insan vücudu hafif, orta veya şiddetli düzeyde belirtiler gösterebilir. Şiddetli su kaybı ve kanlı ishal bu belirtiler arasındadır.
Enfeksiyonun türüne bağlı olarak insanlar besin zehirlenmesinde de ölebilirler. Besin zehirlenmesini önleme için aşağıdaki rehber niteliğindeki önlemler dikkate alınmalıdır.
1. Hayvansal kaynaklı gıdaları ( et, süt ürünleri, yumurta ) iyice pişirdiğinizden veya pastörize edilmiş olduğundan emin olun
2. Çiğ veya az pişmiş et ve yumurta yemekten kaçının. Et ve yumurta üzerindeki son kullanma tarihlerine dikkat edin.
3. Balık ve diğer deniz ürünlerini taze ve kaliteli tüketin.
4. Restaurantlarda yediğiniz et ve yumurtanın iyice pişmiş olduğundan emin olun.
5. Tükettiğiniz etlerin temiz olduğundan emin olun. Et yemekleri hazırlarken ellerinizi öncesinde ve sonrasında iyice yıkayın.
6. Et, yumurta, deniz ürünleri ve süt gibi besinleri oda sıcaklığında uzun süre bekletmeyin.
7. Pastörize edilmemiş süt içmeyin ve pastörize edilmemiş sütten yağılan besinleri tüketmeyin.
8. Çiğ sebzeleri ve meyveleri tüketmeden önce mutlaka iyice yıkayınız.
9. Eğer ishal ve kusma gibi sorununuz varsa mümkünde başka insanlar için ( özelikle bebekler, yaşlı insanlar gibi bağışıklığı zayıf olanlar ) yemek hazırlamayın. Çünkü bu kişiler enfeksiyona daha yatkındır.
10. Evcil hayvan veya diğer hayvanları ellediğiniz zaman mutlaka sabunla ellerinizi yıkayın.
11. Mümkün olduğunca bebeğinizi emzirin. Anne sütü bebekler için en güvenli besindir. Emzirme birçok besin zehirlenmesi vakalarını ve diğer başka sorunları önleyebilir.
12. Özellikle hamile kadınlar, yaşlı insanlar, bebekler gibi bağışıklığı zayıf olanlar için
aşağıdaki besinler risklidir. Bu besinlerden kaçınmaları gerekir.
Brie, camambert, mavi damarlı gibi yumuşak peynirler
Sosisli, hamburger gibi fast food besinler