Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 16.Şubat.2016, 22:54   #1
buse
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 23,045
Standart Çocuk Ayakkabısı Nasıl Seçilmeli?




Çocuğun sağlığı için ayakkabı nasıl seçilmeli, bebek ayakkabısı nasıl seçilmeli, bebek ayakkabısı seçimi, Çocuklar İçin Ayakkabı Seçimi
‘Babet ’ ayakkabıların bir jenerasyonda patolojik sorunların artmasına neden olduğunu söyleyen ayak sağlığı uzmanı ciddi uyarılarda bulunuyor. İşte ‘babetin’ neden olduğu sağlık problemleri ve tavsiyeler… Topuklu ayakkabıların sağlıksız olduğunu sık sık duyarız. Ancak ‘babet ’ olarak bilinen düz ayakkabıların sanki daha sağlıklı olduğu gibi bir algıya sahibiz. Oldukça rağbet gören ‘babet ’ ayakkabılar hakkında ayak sağlığı uzmanı uyarılarda bulunuyor.
Fransa’da Podoloji eğitimi gören ve Türkiye’nin ilk ayak sağlığı uzmanlarından olan Mehmet Çırak, kullanımı oldukça yaygın olan “babet” ayakkabının hem çocuklar hem de yetişkinler için sağlıksız olduğunu söylüyor. Çırak ’ın yanlış ayakkabı seçiminin vücudumuza verdiği zararlar ve çocuklarda doğru ayakkabı seçimi hakkında verdiği bilgiler şöyle:
Vücut ağırlığı topuklara biniyor
Topukları kavramayan ve son yıllarda çok moda olan babetler bir jenerasyonda patolojik sorunlara yol açıyor. Bu tür ayakkabılar ucuz ve çok yaygın. Çocuklar da diğer arkadaşlarından etkileniyor ve onlar gibi görünmek için babet giymek istiyor.
Babet türü ince ayakkabılar topukları sarmaması nedeniyle diz ve kalçada bozukluklara neden olabiliyor. Topuğu olmayan, ayağı tutmayan, yanları yumuşak olan ayakkabılar vücut ağırlığının yüzde 70’ini topuklar üzerine bindiriyor ve postürel kasların gerginliğini çok artırıyor. Belde olması gereken hafif çukuru düzleştirebilir ve bel fıtığını tetikleyebilir.
Topuk dikeni
Türkiye’de özellikle topuk dikeni hastalığında ilginç bir gelişme 10 yıl öncesine kadar genelde 35-40 yaş üstü, kilolu, sürekli ayakta kalan insanlarda ve üçte iki çoğunlukla kadınlarda görülürdü. Ancak son 10 yılda ayakkabı modasındaki değişimle topuk dikeni hastalığı artık yaş ya da kiloya bağlı olmaksızın görülmeye başladı. 20-25 yaşında incecik kızlarda topuk dikeni rahatsızlığı meydana geliyor. Bu şikayetleri olanların ayakkabı tercihlerine bakıldığında ise babet türü ya da topuksuz bez spor ayakkabıların yoğun olarak kullanıldığı dikkat çekiyor. Böyle bir ayakkabının uzun süre kullanılması ayak altındaki planter kasların gerginliğini artırır ve topuk dikeni hastalığına neden olabilir. Parmak arası terlik ve yalın ayak dolaşmak da benzer sorunlara yol açabiliyor.
Menisküs, kireçlenme, bel bölgesi şikayetleri
Topuksuz ayakkabılar dizlerde aşırı basınç yaparak menisküs gibi hastalıkları da yol açabilir. Ayakkabının ayağı kavramaması, arka kısmının yumuşak olması ve topuğun olmaması nedeniyle ayak içe düşüyor. Bu durum dizlerin iç kısmında baskı oluşturuyor ve menisküs olarak bilinen hastalıklara ve kireçlenmeye davetiye çıkarıyor. X bacak hastalığı ve bel bölgesi şikayetlerinin de en önemli nedenleri arasında yanlış ayakkabı tercihi yatıyor.
Sağlıklı ayakkabı topuğu
Sağlıklı ayakkabının arka bölümü burundan 2-4 santimetre yüksek olmalı, topuk çevresini saran bölüm sert olmalı, ayağı önden bağcık, bant ya da tokayla kavramalı. Tabanın izolasyon özelliğine sahip zemindeki düzensizliklere karşı koruyucu olacak biçimde kalın olması gerekiyor. Spor ayakkabılar için de aynı kurallar geçerli. Burada da önemli olan ayakkabının arka bölümü yani topuk bölgesinin sert olması, bileği tutması gerekiyor.
Son dönemde yoğun kar yağışının görüldüğü ülkelerde karda rahat yürümeyi sağlayan topuksuz çizmelerin de yoğun olarak tercih edildiği gözleniyor. Bu çizmelerin sert zeminde kullanılması ayak sağlığı problemlerine neden olabilir.
Evde ayakkabı giyme kültürü ve ayak sağlığı
Podoloji uzmanı Mehmet Çırak, Türkiye’de evde ayakkabı giymeme kültürünün de ayak sağlığı problemlerine yol açabildiğini öne sürüyor. Tüm çocuklar düz taban ve kalıtsal bir sorun yoksa 5 yaş civarında düztabanlık kendiliğinden düzeliyor. Çocuğun ayakkabı giymesi bu düzelmede etkili oluyor.
Çocuklar evde ayakkabı giymeli
Çocuklar evin içinde ayakkabı kullanmıyorlar ve daha uzun süre yalın ayak kalıyorlar. Küçük yaşlarda ayakkabı giyilmediği için ayağın aksını tutan kalkedon denilen arka kemikte olması gereken düzelme olmuyor. Evin içinde ayakkabı yerine tabanı sert, topuk çevresi destekli patikler de kullanabilir. Bir çocuğun günde 30 – 45 dakika yalınayak basması derideki zemini algılayan sinirlerin gelişmesi için yeterlidir. Çocukların yalın ayak gezmesinin ayak gelişimi için iyi olduğu inanışı doğru değil. İskelet sisteminin doğru biçimde gelişmesi için çocukların ayakkabı giymesi gerekiyor.
Çocuklar için doğru ayakkabı seçiminin püf noktalarını
Çocuklarda ayakkabı seçiminde yetişkinlere büyük görev düşüyor. Çocuk ayakları esnek olduğu için birçok çocuk ayakkabının küçük geldiğini fark etmiyor. Bunun için anne babaların düzenli olarak ayakkabının içini kontrol etmesi gerekiyor. Kırık tırnak uçları ayakkabıların küçük geldiğini gösteren bir ipucu.
Ayakkabı, çocuğun ayağına gerçekten uygun olmalı. Topuk etrafını saran bölüm sert olmalı. Bağcıklı ya da cırt cırtlı ayakkabı kullanılabilir, önemli olan bileğin iyi tutulması. Topuğun etrafı sert olmalı, ayak parmakları ise rahat etmeli.
Havaların soğuk olduğu günlerde botlar tercih edilebilir. Spor ayakkabıda ise kauçuklu, havalı olanlar seçilebilir.

buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla