Sebzeler nasıl pişirilmelidir, hangi besini hangi yöntemle pişirmeli, patates nasıl pişirilmeli, sebzeleri pişirme yöntemleri… Sebze yemeklerinde, önemli hususların başında sebzeleri tanımak gelir. Pişirilmede dikkat isteyen sebzelerden birkaç örnek vermek gerekirse :
Patates : Nişaşta oranı çok yüksek yemeklerde bekleme süresi çok riskli olan sebzelerdendir. Çabuk bozulabilen ve dağılan sebzelerin başında gelir. Yemek yaparken çok fazla kaynatılmayan ve piştikten sonra çabuk soğutulması gereken sebzelerden biridir .
Pırasa: Sebze yemeklerinde en zor pişen sebzelerin başında gelir. Nedeni de, içinde bulunan damar sistemi çok olduğundandır. Bu tür sebzeler de pişerken, kısık ateşte yavaş yavaş pişmelidir. Yoksa damarları hızlı ateşi görüce sertleşir ve pişmez.
Patlıcan: Taze patlıcan kullanımı makbuldür. Fazla büyüğü makbul değildir. Patlıcan fazla büyüdüğü zaman, çekirdekleri yemeğe acı verir. Patlıcan soyulduktan sonra az tuzlu suda bekletilir ve acısı suyu çıkar. Yıkandıktan sonra da yemeklerde kullanılması uygundur.
Kereviz: Sebzelerin içinde kokusu ağır olan sebzelerin başında gelir. Genelde zeytinyağlı olarak tüketilir. Damarları kalındır, özenle temizlenmesi ve soyulduktan sonra limonlu suya konulması gereken sebzelerdendir.
Beyaz Lahana: Sebzelerin içinde, kokusu en ağır sebzelerin başında gelir. Genelde yemeği yapılmadan önce, az haşlanır ve böylece ağır olan kokusu hafifler. Sağlığa çok faydası olan sebzelerden biridir.