Forum Ortam

Forum Ortam (http://forumortam.com/index.php)
-   Spor ile Sağlıklı Yaşam (http://forumortam.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Yaz Sıcaklarında Nasıl Spor Yapılmalı? (http://forumortam.com/showthread.php?t=81413)

buse 20.Ocak.2018 11:10

Yaz Sıcaklarında Nasıl Spor Yapılmalı?
 
Yaz Sıcaklarında Nasıl Spor Yapılmalı?

Yaz gelince, kapalı mekanda spor yapmaktansa açık havada spor yapmak istiyor olabilirsiniz. Koşmak, yürümek, yüzmek, pilates ya da yoga gibi sporları yapmak için sahil ya da parkları tercih edebilirsiniz. Bu tercih, keyifli bir seçenek olabilir ama sıcaklardan gözünüz korkabilir. Korkmakta da haklı, çünkü sıcaklığı yüksek olan havalarda yoğun hareket etmek sizi yorabilir.
Peki, yaz sıcaklarında nasıl spor yapılmalı?
Sağlık için spor yaparken sıcak havalar yüzünden tehlikeli anlar yaşamamak için açık havada yapacağınız antrenman saatlerinizi doğru ayarlamaya özen gösterin. Sabah erken saatlerde ya da öğleden sonraki saatlerde çıkıp spor yapmanız daha doğru olacaktır.
Terlemek, vücudun kendini soğutma sistemidir. Bu yüzde sağlıklı ve gereklidir. Terlemenizi engellemeyecek şekilde pamuklu kumaş giyinmeyi tercih edin. Bol giysiler de daha doğru bir tercih olacaktır.
Güneşin olumsuz etkilerinden en az şekilde etkilenmek için şapka takmayı ve koruyucu faktörlü güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin.
Terledikçe su kaybedeceğiniz için su içmeyi de ihmal etmeyin. Aksi takdirde kramp ve ağrı oluşabilir ya da dehidrasyon yaşayabilirsiniz. Spora başlamadan 1-2 saat önce en az 500 ml, egzersizler sırasında da 15-20 dakikada bir 200 ml su içmeniz uygun olacaktır.
Egzersizlerinizin set ve tekrar sayılarını dengeli şekilde ayarlayın. Koşu, yürüyüş, bisiklet gibi sporlar tercih ediyorsanız, onda da mesafe ve temponuzu iyi ayarlamaya çalışın. Düzenli spor yapan biri değilseniz ya da uzun süre ara verdiyseniz, düşük seviyeden başlayın. Düzenli spor yapıyorsanız da rutininizi yavaş yavaş değiştirmeye çalışın. Aksi takdirde, güneşin de etkisiyle vücudunuz zorlanabilir.
Güneşten ya da egzersizlerinizin ağırlığından dolayı erken yorulma hissine kapılırsanız ya da bayılma, baş dönmesi, kramp, bulantı gibi belirtiler yaşarsanız, mutlaka dinlenin. Bu anlarda spora devam ederseniz kötü sonuçlara yol açabilir. Vücudunuzu dinlemeyi her antrenman sırasında yapmalısınız. Ama açık havada, özellikle de yaz ayında bunu yapmaya daha çok özen göstermelisiniz.
Tüm bunlara dikkat ettiğiniz takdirde, yaz mevsiminin avantajlarından yararlanarak açık havada bol oksijenle keyifli spor saatleri geçirebilirsiniz. Kapalı spor salonlarından daha zevkli olacağına inanabilirsiniz.


Şu Anki Saat: 11:31

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.