Hafızayı güçlendirmek için önemli hususlardan birisi de diyette hafızayı güçlendirici besinlere yer vermektir. Diyet sadece fiziksel sağlıkla ilgili değil aynı zamanda zihinsel sağlık üzerinde de etki yapmaktadır. Üzüm, dutgiller meyveleri ve ceviz hafızayı güçlendirmek ve beyin fonksiyonlarını geliştirmek için birebir besinlerdir.
Ceviz
Ceviz hafızayı güçlendirmek için mükemmel bir besindir. Ceviz polifenoller, antioksidanlar ve çoklu doymamış yağ asitleri içermektedir. Cevizin bu içeriği beyin fonksiyonlarını geliştirmede ve yaşlanmayla birlikte hafızayı güçlendirmede oldukça faydalıdır. Ceviz hem yetişkinlerde hem de çocuklarda hafızayı oldukça olumlu etkileyici bir özelliğe sahiptir. Örneğin İngiltere’de 7-9 yaşları arasındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada 6 ay süreyle düzenli olarak ceviz yiyen çocukların kelime öğrenme yeteneklerinin geliştiği gözlenmiştir. Fakat uzmanlar her şeyde olduğu gibi ceviz tüketiminde de çok aşırıya kaçılmamasını tavsiye etmektedir. Henüz nedeni bilimsel olarak net bir şekilde bilinmese de aşırı miktarda ceviz tüketimi hafızayı olumsuz etkileyebilir. Ceviz ayrıca E vitamini, folik asit ve melatonin de içermektedir. Bunlar da hafıza üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Üzümler
Üzüm, özellikle siyah üzüm, polifenol denilen maddeler içermektedir. Bu açıdan üzümün ve özellikle siyah üzümün sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Örneğin kalp hastalığına karşı koruyucudur ve yükse kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Üzümün bir diğer önemli faydası da hafızayı güçlendirmede oldukça faydalı bir besin olmasıdır. Hafıza kaybını da önlemeye yardımcı olmakta ve beyin fonksiyonlarını geliştirmektedir. Üzümde bulunan polifenoller hem kısa süreli hem de uzun süreli hafızayı geliştirmekte faydalıdır.
Dutgiller meyveleri
Üzümde olduğu gibi dutgiller meyvelerinde de önemli düzeyde polifenol bulunmaktadır. Dutgiller meyveleri yaşlanmayla birlikte hafıza kaybını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Uzun süre tüketildiklerinde dutgiller meyvelerinde bulunan polifenoller beyindeki nöronlarla etkileşime geçerek yaşlanmanın getirdiği olumsuz etkileri azaltmaktadır. Böğürtlen, yaban mersini ve ahududu hafızayı güçlendirmek için harika besinlerdir.
Günlük bir avuç kadar ceviz, dutgiller veya üzüm yemek hafızayı güçlendirmede yeterlidir.