Kış ayları soğuk havalar ve kısa günler anlamına gelir. Kış aylarında insanlar genelde daha fazla hasta olurlar. Kış aylarında bunu önlemek veya azaltmanın yolu bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçer. Kışın bağışıklık sistemini güçlendirmek için ise en önemli şeylerden birisi doğru besinleri tüketmektir. İşte size kışın bağışıklık sisteminizi güçlendirecek o besinler:
Dutgiller
Dutgiller mevsiminde tüketildiği zaman yaz boyunca oldukça faydalı ve gözde meyvelerdir. Bu meyveler yazın bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz kış ayları için de vücudu hazırlar. Yazın güçlenen bağışıklık sistemi hemen sonrasında soğuyan havalarda vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Dutgil meyveleri C vitamini açısından zengindir. Bu da kış ayları için önemli bir etendir. Dutgil meyvelerinden sağlanan faydayı artırmak için bu meyveleri, yulaf ezmesi, yoğurt, krep ve keklerde kullanarak da tüketmek mümkündür.
Süt ürünleri
Kışın bağışıklık sistemini güçlü tutmak veya güçlendirmek için tüketilebilecek en iyi besinlerden birisi süt ürünleridir. Süt ve yoğurt bu amaçla mutlaka gün içinde tüketilmelidir. Yoğurt önemli bir A vitamini kaynağı olup, bunun yanında protein ve çinko açısından değerlidir. Hastalıklara karşı sindirim sistemini korur. Yoğurt meyvelerle birlikte karıştırılarak da oldukça lezzetli ve sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.
Bal
Kış aylarında sofradan balı eksik etmemek gerekir. Çünkü bal iyi bir bağışıklık güçlendiricidir. Balın antibiyotik özellikleri vardır. Vücutta zararlı bakteri gelişimini önlemeye yardımcı olur. Sıcak çaya toz şeker yerine bal eklenebilir.
Mantarlar
Mantar kışın bağışıklık sistemini güçlendirmek için iyi bir besindir. D vitamini kaynağıdır. Mantarı yemeklerde birçok farklı şekilde kullanmak mümkündür. Kanser hastası insanlar üzerinde yapılan bir araştırmada kemoterapi ve radyasyon terapisi alan kişilere mantar yedirildi. Bu kişilerde bağışıklık sisteminin buna olumlu yanıt verdiği ve bağışıklık sistemlerinin geliştiği görüldü.
Zerdeçal
Zerdeçal vücutta enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olan bir besindir. Sindirim sorunlarını tedaviye ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Tatlı patates
Kış mevsimi için bağışıklık sistemini güçlendirecek bir diğer besin tatlı patatestir. Tatlı patates yüksek düzeyde A vitamini ve C vitamini içerir. Vücuttaki bakteri ve virüsleri dışarı atmaya yardımcı olur.
Zencefil
Zencefil kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı savaşarak bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Zencefil sote sebzelere eklenebileceği gibi zencefilli bir limonata veya zencefilli çay yapılarak da tüketilebilir. Salata sosunda da kullanılabilir.
Sarımsak
Sarımsak her ne kadar kokusu dolayısıyla itici gelse de kış ayları için ok faydalı bir besindir. Sağlıklı bir vücut için sarımsak sofradan eksik edilmemelidir. Sarımsağın antibiyotik özelliği vardır ve virüs ve bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Sarımsak salatalarda kullanılabileceği gibi çorbalarda ve diğer yemeklerde de kullanılabilir.
Sıcak çay
Sıcak çay soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceği. Sıcak çay vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olur. Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamasında rol oynar. Sıcak çaya daha fazla sağlık katmak için içine biraz bal eklenerek içilebilir.
Tarçın
Tarçın sağlık açısından bazı önemli özelliklere sahiptir. Soğuk algınlığı ve grip gibi vakalarda vücudun iyileşme süresini azaltır. Sıcak salep içine bir tutam tarçın atılarak da tüketilebilir, sütlaç üzerine eklenerek de tüketilebilir.