Şişkinlik ve gaz insanı oldukça rahatsız edebilen sorunlardır. Siz de eğer çok hızlı ve çok fazla yemek yiyorsanız gaz ve şişkinlik riski sizde de vardır. Bu sorunlara ayrıca bazı besinler de yol açabilir. Bazı besinlerin şişkinlik ve gaz yapma riski diğer besinlere göre daha yüksektir. Biz de kadinlikbilinci.com olarak şişkinliğe ve gaza en çok yol açan besinleri sizler için araştırdık. İşte o besinler:
Baklagiller
Kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller sınıfına giren besinler yüksek lif oranına sahip besinlerdir. Bu besinler rafinoz denilen bir madde içerirler. Bu madde bu tür lif oranı yüksek besinler çok fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinliğe yol açar. Elbette ki baklagiller besleyici özelliği yüksek olan besinlerdir ve sağlıklı bir diyette mutlaka bulunmaları gerekir. Fakat eğer gaz ve şişkinlik oluşumuna yatkın bir yapınız varsa bu besinleri daha küçük porsiyonlarda tüketerek gaz ve şişkinlik oluşmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca yemek yerken yavaş ve daha küçük lokmalarda yemeye özen göstermeniz gerekir.
Turpgiller
Turpgiller familyasından olan brokoli, brüksel lahanası, lahana ve kıvırcık lahana gibi sebzeler de rafinoz içerir ve şişkinlik ve gaz yapma riski yüksek besinler arasındadırlar. Fakat bu besinlerin de vitamin ve mineral değerleri yüksektir ve sağlıklı bir diyette bulunmaları oldukça faydalıdır. Bu besinleri de daha küçük porsiyonlarda, yavaş ve küçük lokmalarda yemekte fayda vardır. Bu şekilde tüketildiklerinde gaz ve şişkinlik yapma riski azalır. Bu sebzeleri ayrıca buharda pişirerek tüketmek de şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.
Gazlı içecekler
Gazlı içecekler de gaz ve şişkinlik yapma riski yüksek içeceklerdendir. Kola, gazoz, bira gibi içecekleri içerken yutulan hava da gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Şeker emme, sakız çiğneme, içecekleri hızlı içme de gaz ve şişkinlik yapabilir.
Yağlı yiyecekler
Yüksek yağ oranına sahip yiyecekler de sizi şişkin hissettirebilir. Bu nedenle şişkinlik sorununa karşı yüksek yağ oranına sahip veya çok yağlı yiyeceklerden kaçınmanızda fayda vardır.
Yapay tatlandırıcılar
Sorbitol, manitol ve ksilitol gibi şeker alkolü olarak bilinen yapay tatlandırıcılarla tatlandırılmış besinler şişkinlik yaşamanıza neden olabilir. Çünkü sindirim sisteminiz bu tür tatlandırıcıları iyi sindiremez.
Süt ve süt ürünleri
İnsanlarda gaz ve şişkinliğe yol açtığı biline besinler arasında süt ve süt ürünleri de bulunmaktadır. Bu durum daha çok laktoz intoleransı bulunan kişilerde olur. Eğer sizde de laktoz intoleransı varsa süt ve süt ürünleri sizde gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Laktoz süt şekeri olarak bilinmektedir. Bu sorunu önlemek için süt ve süt ürünlerinin laktoz içermeyenlerini tüketebilir veya süt ve süt ürünleri tüketirken laktoz hapı kullanabilirsiniz. Elbette laktoz hapı kullanmadan önce ilk olarak hekiminizle görüşmeniz ve onayını almanız gerekir. Hekiminiz size eğer gerekirse uygun bir ilaç tavsiyesinde bulunabilir.
Tam tahıllar
Tam tahıllı besinler aslında sağlıklı ve besleyici yönü yüksek besinlerdir. Lif oranı da yüksektir. Bu besinleri yüksek miktarda tüketmeniz özellikle hassasiyetiniz varsa gaz ve şişkinlik yapabilir. Bu besinleri dengeli düzeyde tüketmeniz, tüketirken yavaş ve küçük lokmalarla yemeniz önerilmektedir.
Şişkinlik genelde insanlarda yaygın yaşanan bir sorun. Özelikle bu tür şişkinlik yapma riski yüksek besinleri çok fazla tükettiğinizde, bir de özellikle hassasiyetiniz varsa şişkinlik yaşama riskiniz daha yüksektir. Fakat şişkinlik sorunu genelde ciddi bir sorun değildir. Diğer yandan şişkinlik sorununu çok sık yaşıyorsanız bu durumda hekime görünmenizde fayda vardır. Çünkü sık sık şişkinlik yaşamanız başka bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.