17.Aralık.2014, 00:09
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: 13.Kasım.2014
Mesajlar: 7,890
| Yanlışı mutfakta yapmayın Ev hanımlarının mutfakta uyguladıkları birçok alışkanlık, sağlık açısından yanlış! Mutfaktaki yanlış alışkanlıklar, gıdaların özelliğini yitirmesine, vitamin kayıplarına ve böylece sağlıksız beslenmeye neden olur.
Ev hanımları, sebzeleri genelde doğradıktan sonra yıkarlar ancak, doğrandıktan sonra oksijen ile temas eden sebzelerde C vitamini kaybı olur.
Baklagillerin ıslatma suları genelde dökülmekte ve böylece B vitamini kaybedilmektedir. Bu sular, dökülmemeli yemeğin pişirilmesinde kullanılmalıdır. Aynı şekilde makarna ve mantıların pişirme suları dökülmemeli, su miktarı iyi ayarlanıp suyunu çekerek pişmesi sağlanmalıdır.
Pirinç pilavı pişirilirken, pirinçlerin yağda iyice kavrulmasının iyi olacağı düşünülür, ama pirincin kavrulması protein kaybına neden olur.
Dondurulmuş gıdalar, sıcak ortamlarda çözdürülmeye çalışılır. Oysa ki protein kaybının olmaması için dondurucudan çıkarılan gıdalar buzdolabının alt kısmında çözülmelidir. Sağlıklı yaşamın kaynağı
Kulaktan dolma bilgilerle edinilen bu alışkanlıkların değiştirilmesi sağlık açısından büyük önem taşıyor. Sağlıklı yaşam için mutfakta şunların uygulanması gerekir;
Sütlü tatlı yapımında şeker en son katılmalıdır. Çünkü, sütle temasa geçen şeker, tepkimeye neden olur ve proteinin etkisini azaltır.
Yoğurdun suyu kesinlikle dökülmemelidir. Yoğurt suyu insan sağlığı için son derece önemli olan 'riboflami' proteini içermektedir.
Yemeklerde kullanılan yağların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol açar.
Yumurtanın fazla haşlanmasıyla sarısının etrafında oluşan yeşilimsi tabaka yumurtanın besin değerini düşürür. Ayrıca zararlı mikroorganizmalardan korunması için yumurtalar yıkanmadan saklanmalıdır.
Yiyeceklerin kurutulması için gölgeli ve havadar ortamlar tercih edilmelidir.
Yemekler, yüksek ısıda uzun süreli olarak değil, basınçlı tencerelerde pişirilmelidir. |
| |