Çoğu insan kiloları ile başı dertte diye hükmedemediği iştahının kapanmasını ister. Kimi insan ise (gerek yetişkinler, gerek çocukları) iştahsızlık ile başı dertte diye iştahının açılmasını ister. Bu konu her iki tarafıda ilgilendiriyor aslında. İştahının kapanmasını isteyenler, bu yiyeceklerden uzak durmalı, açılmasını isteyenler ise bu yiyecekleri sofralarında barındırmalı
Sevgili Melek’lerim, şimdi gelelim bahsi geçen iştah açan yiyeceklere;
– Adaçayı yapraklarından elde edilen toz iştahsızlığı önler.
– Anason tohumlarının yenmesi iştahı artırır.
– Anason tohumlarından elde edilen anason yağı iştah açıcıdır, harareti söndürür.
– Andız otu iştah açar.
– Biber ve enginar, iştahsızlığa karşı etkilidir.
– Ceviz yapraklarından yapılan çay iştahı açar, mideyi kuvvetlendirir.
– Güvercin kökü iştah açıcıdır.
– Kantaron iştahı açar, hazımsızlıkları giderir.
– Karabiber iştahsızlığa karşı son derece etkilidir. Ayrıca hazmı kolaylaştırır.
– Kavun, kereviz, kimyon, maydanoz ve melisa otu iştah açıcı özelliğe sahiptir.
– Kırmızı yaban mersini meyvelerinden yapılan komposto iştahı açar, vücut kırgınlığını giderir.
– Kişniş iştah açar. Taze kişniş meyvesinin ve otunun kötü bir kokusu vardır. Kurutulduktan sonra bu koku kaybolur. 3 gram kurutulmuş kişniş ve kişniş çekirdeği 1/4 litre kaynar suya bırakılır. 10 dakika bekletilerek içilirse iştah açar.
– Lavanta çiçeği iştah açar. Bir kesme şekerinin üzerine beş damla lavanta yağı damlatılarak yenildiğinde iştahı açar. Hazmı kolaylaştırır.
– Nohut kilo aldırır.
– Soğan iştah acıcı özelliğe sahiptir.
– Ardıç meyveleri iştahı artırır, hazmı kolaylaştırır.