K vitamininin faydaları nelerdir?
K vitamini yağda eriyen vitaminler grubunda yer alır. Vücut için en büyük faydası kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmasıdır. Ayrıca kemik oluşumunda oldukça önemli bir vitamindir. Kalsiyumun vücutta taşınmasına da yardımcı olur.
K vitamini hangi besinlerde bulunur? K vitaminiyeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, lahana, patates, domates, çilek, karaciğer, balık ve sütte bulunur.
K vitamini eksikliğinde ne olur?
K vitamini eksikliğinde vücutta bir yaralanma olduğu zaman kan pıhtılaşma sorunu yaşar ve sürekli kanar. Kanaması zor durur. Benzer şey ciddi iç organ yaralanmalarında da geçerlidir.
K vitamini ihtiyacı ne zaman artar?
K vitaminine ihtiyacı olan kişiler aynı zamanda çok fazla antibiyotik ilaç içerlerse bu ilaçlar K vitamininin vücuttaki etkisini azaltacaktır ve daha fazla K vitaminine ihtiyaç olacaktır. K vitamini kemik oluşumuna sağladığı katkı bakımından katı gıdalarla beslenen bebekler ve büyüme evresindeki çocuklarda oldukça olumlu etkilere sahiptir.
Aynı şekilde yaşlı insanlarda kemikleri güçlendirerek kemik erimesini geciktirir. Özellikle sabah bulantıları olan hamile bayanlar için de faydalı olabilir. Fakat
K vitamini içeren besinlerin tüketimi özellikle kanın pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar alan kişiler için tehlikeli olabilir. Bu konuda hekim tavsiyesi ile
K vitamini içeren besinleri tüketmekte fayda vardır.