Bazı günlerde yüzük parmağıma sığmıyor ayakkabılarım küçük geliyor göz kapaklarım şişiyor diye şikayet ediyorsanız ödem problemi yaşıyor olabilirsiniz. Ödem ciddi hastalıkların belirtisi olduğu gibi bazı durumlarda nedeni bilinmeyen ve genellikle kadınlarda görülen (idiyopatik) ödem de olabilir. Gerginlik fazla kilo karbonhidrat tüketimi bol tuzlu diyet adet dönemi menopoz da ödeme yol açabilir.
İdiyopatik ödem korkulacak bir hastalık değildir ve yıllarca sürebilir. Bu durumlarda sıvı tüketiminin artırılması sizi rahatlatabilir. Sizi rahatlatacak küçük bir formülle de bu sorunu çözebilirsiniz;
- 1 yemek kaşığı biberiye
- 1 yemek kaşığı rezene
- 1 tatlı kaşığı anason
1 lt suda bitki karışımını demleyin. Otları suyun içinde bırakmamaya dikkat edin. Gün içinde 2-3 fincan bu karışımdan içebilirsiniz.
ÖDEM RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN NASIL BESLENMELİ?
1. İdeal kiloya inmek:
Öncelikle fazla kilomuz varsa; bir diyet uzmanıyla birlikte, düzenli beslenme ve uygun aktivite programıyla ideal kilomuza inmeliyiz.
2. Düzenli su tüketimi:
Kişiye göre değişmekle beraber günde 8-12 bardak olmak üzere yaz aylarında ve spor yapan kişilerde daha da artırılmalı. Su içme alışkanlığımız yoksa gün içinde mutlaka bunu hatırlatıcı önlemler almalıyız. Masanızda her zaman su bulundurmak, belli bir ölçü (1.5 litrelik pet şişe gibi) edinip her sabah bunu su ile doldurmak, yatana kadar aralıklı tüketmek, zorla birkaç bardağı birden içmek yerine yavaş yavaş su içmeye alışmak gibi önlemler alabiliriz. Özellikle egzersiz ve seyahat sırasında mutlaka yanımızda su bulundurmalıyız.
3. Tuzu azaltmak:
Herhangi bir sağlık sorunu yoksa tamamen tuzsuz yemek zorunluluğu yok. Yemekleri az tuzlu tüketmek yeterli olacaktır. Örneğin az tuzlu pişirilmiş sağlıklı bir yemeğe sofrada ayrıca tuz katılmamalı. Fakat bazı yiyeceklerin kendi yapısından kaynaklanan görülmeyen tuza dikkat etmek gerekir. Bu yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz:
4. Karbonhidrattan uzak durma:
Karbonhidrat içeren yiyecekler aşırı tüketilmemeli; pirinç, beyaz ekmek, makarna, hamur işleri gibi. Kompleks karbonhidrat içeren kepekli, tam tahıllı, çavdarlı gibi unlardan yapılan ekmek, kepekli pirinç veya makarna, kepekli unlardan yapılmış az yağlı kekler, sütü tatlılar gibi daha sağlıklı alternatiflerle değiştirilmeli.
5. Posalı beslenme:
Posa içeriği yüksek gıdalar tercih edilmeli. Posalı gıdalar, bağırsak çalışmasını da artırdığından ödemin atılmasında fayda sağlar; kepekli tahıllar, kabuklu sebze ve meyveler, salata gibi.
6. Alkol ve asitten uzak durma:
Alkol, asitli içecekler, kahve, aşırı ve demli çay, kafein içeriği yüksek içecekleri tüketiminden kaçınmak gerekir. Bunların yerine su, bitki ve meyve çayları, taze meyve suları, tuzsuz ayran, az yağlı süt gibi içecekler tercih edilmeli.