Forum Ortam

Forum Ortam (http://forumortam.com/index.php)
-   Ekonomi-Finans-Borsa (http://forumortam.com/forumdisplay.php?f=104)
-   -   Rusya’dan ilave gaz ve indirim zora girdi (http://forumortam.com/showthread.php?t=73690)

buse 11.Ekim.2015 00:40

Rusya’dan ilave gaz ve indirim zora girdi
 
Türkiye ile Rusya gerginliği doğalgazda sıkıntıya yol açtı. Gazprom Türkiye’nin istediği ilave 3 milyar metreküp gazı vermeyeceğini kesin bir dille açıkladı. İndirim talebini de askıya aldı



http://icube.milliyet.com.tr/YeniAna...i-6149779.Jpeg


Türkiye - Rusya gerilimi nedeniyle ortak enerji projelerinin akıbeti belirsiz hale gelirken bir açıklama da Rus doğalgaz devi Gazprom’dan geldi. Gazprom CEO’su Alexei Miller, Türkiye’nin Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz isteğinin reddedildiğini söyledi. Rusya, Türkiye’nin ilave gaz ihtiyacı için Türk Akımı’nı işaret etti. İki ülke arasındaki son krizin ardından Türkiye’nin doğalgaz indirimi talebinin karşılanması daha da zorlaşırken, Gazprom’la mevcut anlaşmanın, Rus gazında olası bir zammı engellediği ifade edildi.
Putin, Aralık 2014’te Ankara’da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Türk Akımı ve doğalgaz indirimi konusunda mutabakata varmış, Mavi Akım projesinden 3 milyar metreküp ilave gaz gönderilmesi konusunda da anlaşıldığını açıklamıştı.





‘Türk Akımı’na kaldı’
Rusya ile Türkiye arasında yaşanan Suriye gerginliğinin ardından Miller, Türkiye’ye Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz göndermeyi kabul etmediklerini açıkladı. Gazprom, bunun yerine henüz inşaatına başlanmayan Türk Akımı’ndan ilave 2 milyar metreküp gaz verilebileceğini belirtti. Türkiye’nin Türk Akımı için bir an önce harekete geçmesini isteyen ve Türkiye’nin istediği ilave doğalgaz indirimini de bu projeye bağlayan Rus yetkililer, “Türk Akımı’nın ilk hattını Aralık 2016’da tamamlayabilirdik ancak bu tarih erteleniyor. Gecikmenin nedeni Türkiye’deki siyasi belirsizlik” demişti. Gazprom’dan yapılan son açıklamanın ardından, gaz indiriminden sonra ilave gaz tedariği de Türk Akımı’na bağlanmış oldu. Rusya, doğalgaz indiriminde yüzde 10.25’i aşan oranı da kabul etmedi. Putin döneminde kararlaştırılan doğalgaz indiriminde imza atılıp atılmayacağı belirsizleşti.

2021’e kadar zam yok
Son günlerde yaşanan gerilimin ardından Rus gazında gündeme gelen bir diğer konu da zam olasılığı oldu. BOTAŞ’ın Gazprom’la 2021’e kadar anlaşması bulunduğu, bu nedenle, 2021’e kadar Rusya’dan gelecek gazın miktarının ve fiyatlandırmasının aynı şekilde devam etmesinin beklendiği kaydedildi. Bu dönemde akış miktarı ve fiyat, ancak iki tarafın onayıyla değiştirilebilecek, ‘olağanüstü sebepler’ dışında Türkiye gazsız kalmayacak. TANAP’ın 2018’de tamamlanmasıyla Azerbaycan’dan 16 milyar metreküp doğalgaz Türkiye’ye gelecek, ancak bu miktar, geçen sene Rusya’dan alınan gazın yarısı kadar bile değil.


Şu Anki Saat: 02:57

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.