Yulaf, dünya üzerindeki en sağlıklı içeriğe sahip besinlerden birisidir. İçerisindeki potasyum, selenyum, lif, demir ile vücut yenilenmesi ve onarımında görev alırlar. Ayrıca içerisindeki düşük glisemik endeksli karbonhidrat ve protein, gün içerisinde gerekli tüm enerjiyi sağlar, sindirime 3 saate yakın bir sürede girdiği için tokluk sağlar. Yulafın yararları saymakla bitmese de, genel olarak kalp damar hastalıkları, kilo kontrolü, deri sağlığı gibi konularda oldukça önemlidir.
Yulafın kullanımı, tüketimi şu yollarla yapılabilir.
UN HALİNE GETİRMEK
Genellikle blenderdan geçirilen yulaf, ya da zaten hazır olarak bulunan yulaf kepeği un olarak tüketilebilir. Un ile yaptığınız herhangi bir besinin içeriğini yulaf ile zenginleştirebilirsiniz. Kurabiye, kek gibi hamur işlerinizde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Özellikle birkaç malzemeye sahip kurabiye ve kekler, fıstık ezmesi, bal ve damla çikolata ile muazzam olmaktadır.
KAHVALTILIK OLARAK TÜKETİMİ
Kahvaltıda un halinde yulaftan, yumurta, süt ve kakao ile zengin besin içeriğine sahip pankekler yapılabilir, ya da İngiliz kahvaltısı denilen yulaf süt su tarçın, lapa haline getirilerek tüketilebilir. Yanında bal, fıstık ezmesi, pekmez ve taze meyveler tüketilebilir.
YEMEKLERDE KULLANIMI
Çok kullanılmasa da, yine un olarak çorbalarınıza ekleyebilir, daha doyurucu çorbalar elde edebilirsiniz. Özellikle diyet döneminde çok iyi bir yardımcı olan yulaf, gündüz ya da öğlen saatlerinde, metabolik hareketlerin fazla olduğu zamanlarda tüketilmelidir.
Ayrıca, zaten yüksek ve zengin besin içerikli yulafı, ekmek olarak da yapabilirsiniz. Tuzlu ve tatlı olarak ev yapımı ekmek üretebilirsiniz. Zaten doyurucu olan yulaflı ekmekleri, fıstık ezmesi veya reçel ile zenginleştirebilir, spor ve antrenmanlardan önce gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Ayrıca ev yapımı çıtır tavuklarınızda, sağlıksız sayılabilecek mısır, galeta unu kullanmak yerine, makineden geçirilmiş toz yulaf ya da hazır yulaf kepeği unu kullanarak çıtır tavuklarınızı yapabilirsiniz.
TATLI OLARAK TÜKETİMİ
Özellikle yaz aylarında, tatlı krizleri artmaktadır. Birçok sporcu ve düzenli beslenen kişi için yulaflı tatlılar idealdir. Süzme yoğurt, damla çikolata, toz ya da bütün yulaf ve bebek bisküvisi ile yapılabilecek bir tatlı, muazzam bir seçenek olacak, tatlı krizinizi de bastıracaktır.