17.Eylül.2015, 18:57
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 23,045
| Zeytinyağı Kilo Aldırır mı?
Zeytinyağı kullanılarak hazırlanmış bir tabak barbunya pilakiyi ya da leziz sarmaları kim yemek istemez ki?Zeytinyağı salatalarınıza, soğuk yemeklerinize ve hazırladığınız enfes mezelere lezzet katan sofralarınızın vazgeçilmez bir tadıdır. Yediğiniz en sağlıklı yağlardan biri olarak karşınıza çıkmaktadır. Sızma, lampant ya da naturel gibi türleri bulunan bu yağı doğru kullandığınızda harika tatlar ve sağlıklı yiyeceklerle bir ömür geçirebilirsiniz. Bundan dolayı yazı içeriğinde zeytin yağının insanda kilo alımına etkisini sizlerle paylaşacağız. Zeytinyağı taşıdığı antioksidan maddeler sayesinde insan vücudunda hasara yol açan maddelerin zararlarını en aza indirmektedir. Zeytinyağı antioksidandır, çok eski çağlardan beri değeri bilinmekte ve bir çok alanda adeta sihirli bir iksir gibi kullanılmaktadır. Lezzetinin yanı sıra doğal bir mucize olan bu yağ sayesinde cilt rahatsızlıklarınızdan,sindirim sistemi problemlerinizden, kalp damar hastalıklarından ve kanserden korumaktadır. Kötü kolesterolünüzü azaltıp iyi kolesterolünüzü yükseltebilirsiniz. Peki yemeklerinize harika tatlar katan bu yağı tüketmek kilo sorununu da beraberinde getirir mi? Diyet yapan kişilerin kilo almamak adına yemeklerinde hiç yağ kullanmamaları doğru bir yöntem değildir. Doymamış yağlar içeren zeytinyağı uzmanlar tarafından önerilen miktarda kullanıldığında kilo problemine neden olmaz ancak zeytinyağı tüketiminizi sınırlı tutmadığınız durumlarda kilo alabilirsiniz çünkü bir çorba kaşığı zeytinyağı 80- 90 kalori içerir ve bu da bir dilim ekmeğin kalorisine eşdeğerdedir. Kilo probleminiz varsa ya da diyet yapıyorsanız günlük zeytinyağı kullanımınızı bir çorba kaşığı ile sınırlandırmalısınız zira kilo problemi olan kişiler kalori hesabı yapmak zorundadırlar. Gün içerisinde aldığınız kalori miktarı harcadığınız kalori miktarından fazla olursa kilo alırsınız bu nedenle zeytinyağı kullanımına dikkat etmek zorundasınız. Kilonuz ile ilgili bir sorununuz olmasa bile zeytinyağı kullanımınızı sınırlandırmanız ve zeytinyağını yemeklerinizde dikkatli kullanmanız gerekir. Zeytinyağı doymuş yağ oranının yüksekliği nedeni ile yemeklerde kullanılırken tereyağı, ayçiçek yağı ya da mısır özü yağı ile karıştırılarak kullanılmalıdır. Zeytinyağı aslında pişirilmeden tüketilmelidir. Yemeklerinizi pişirdikten sonra yağı yemeklerinizin üzerine ilave etmek en doğru yöntem olacaktır. Şayet yağ pişirilecekse de yakılmadan pişirilmesine dikkat edilmelidir. |
| |