Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 17.Aralık.2019, 03:21   #1
admin
Senior Member
 
admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 03.Mayıs.2014
Mesajlar: 5,511
Standart Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak besinler

Sigara bağımlılığı, tüm dünyada giderek artan çok ciddi bir bağımlılık türü. Yapılan son araştırmalara göre, Türkiye’de sigaraya başlama yaşı 12’ye kadar düşmüş durumda Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, beslenme alışkanlıklarının sigarayı bırakma üzerinde çok etkili olduğunu söylüyor ve buna yardımcı olacak besinlerle ilgili önerilerini sıralıyor.

Sigaranın insan sağlığı üzerinde çok ciddi tehditlere yol açtığı su götürmez bir gerçek. Sigarayı bırakmak isteyenler için birçok alternatif yöntem geliştirilse de başarısız olanların oranı yadsınamaz büyüklükte. Sigara bırakmanın zorluğundan yakınanlar için sadece beslenme alışkanlığını değiştirerek çözümler üretilebileceğini belirten *Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, doğru tüketilen besinlerle sigara bırakma sürecinin çok daha kolay geçirilebileceğini belirtiyor. İşte o besinler…




Yulaf ezmesi nikotin bağımlılığını azaltıyor

Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki düzenli bir şekilde yulaf ezmesi tüketimi nikotine olan bağımlılığı azaltıyor. Yulaf ezmesini sütle birlikte tüketmek daha çok yardımcı olabilir. Çünkü süt tüketiminden sonra içilen sigaranın tadı oldukça kötü oluyor. Böylece sigara ihtiyacı azalıyor.


Sigaranın vücuda verdiği zararı azaltan bir besin: Muz

Muz, içeriğindeki potasyum ve B vitamini sayesinde sigara bağımlılığını azaltma konusunda önemli bir besin. Ayrıca muz sigaranın vücuda olan zararlı etkilerini azaltmaya da yardımcı oluyor.


Triptofan içeren besinler sigara ihtiyacını azaltıyor

Triptofan, vücudumuz için hayati değer taşıyan 8 önemli aminoasitten biri. Bu aminoasit mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun üretimini artırarak sigaraya olan ihtiyacın da azalmasını sağlıyor.Özellikle hindi, yumurta, tavuk göğsü ve kurubaklagiller gibi yağsız protein kaynakları triptofan açısından zengin besin kaynakları. Sigarayı bırakma sürecinde bu besinlerden fayda sağlanabilir.


Kuru ya da taze fark etmez! Nane tüketin

Nane, içindeki mentol sayesinde nikotine olan ihtiyacı azaltıyor. Hem taze hem de kuru olarak naneyi düzenli olarak tüketmek gerekir.


En büyük destekçilerinizden biri de “Bitki Çayları”

Bitki çayları, sigarayı bırakma sürecinde en önemli yardımcılardan biri. Özellikle karanfil çayı, sigara içenlerde yoksunluk belirtilerini azaltıyor. Bunun dışında sarı kantoron, melisa ve papatya gibi bitki çayları da rahatlatıcı etkileri sayesinde bir antidepresan görevi göstererek bu süreci daha sakin geçirmede en büyük destekçi olabilir.


Taze sebzeler hem sigarayı bıraktırıyor hem de kilo kontrolü sağlıyor

Taze sebzeler, süt gibi tüketildikten sonra sigaranın tadını kötüleştiriyor. Taze sebzeleri beslenmeye eklemek hem sigarayı bırakma konusunda yardımcı olacak hem de sigarayı bıraktıktan sonraki süreçlerde kilo kontrolünü sağlamak adına doğru bir tercih olacaktır.


C vitamini yönünden zengin meyveleri tercih edilmeli

Düzenli olarak sigara içen kişilerde C vitamini düzeyi oldukça düşüktür ve vücutta bunun yerine nikotin ve nikotinin elementleri vardır. Bu yüzden beslenmeye mutlaka portakal, limon, kivi, çilek, nar gibi C vitamini içeriği yüksek gıdaları eklemek gerekir.
admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla