Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 22.Mayıs.2016, 23:13   #1
buse
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 23,045
Standart Tırnak Çatlaklarına İyi Gelen Vitaminler



Tırnak çatlaklarının nedenleri nedir?


Tırnaklardaki çatlakların birçok sebebi olabilir. Fiziksel travmalar dışında tırnak çatlakları çok fazla ve çok sık suya temas etme sonucunda da oluşabilir. Ellerin ve dolayısıyla tırnakların çok sı bir şekilde suya temas etmesi o bölgedeki hücrelere zarar vererek tırnakların çatlamasına neden olabilirler. Ayrıca çok sık bir şekilde tırnaklara oje sürmek, oje çıkarıcı kullanmak gibi uygulamalar da tırnaklara zarar verebilir. Çatlamış tırnakların nedenlerinden birisi de vitamin eksikliğidir.

Tırnak çatlaklarına hangi vitaminler iyi gelir?



B12 vitamini



Vücuttaki B12 vitamini eksikliği ellerdeki tırnakların çabuk kurumasına ve böylelikle çatlamalarına neden olur. B12 vitamini eksikliği tırnakların yuvarlak ve kavisli bir hale gelmesine de yol açabilir. Bu nedenle günlük diyette B2 vitamini içeren besinlere özellikle yer vermek gerekir. Yumurta, soya ürünleri, muz, ıspanak ve mercimek gibi B12 içeren besinler tüketilebilir.

A vitamini


A vitamini eksiliği tırnak sağlığını olumsuz etkileyerek çatlamalarına neden olabilir. A vitamini vücudun proteini işlemesine yardımcı olur. Proteinler tırnakların yapısı için önemlidirler. A vitamini eksikliğinin olması proteinin vücutta işlenmesini zorlaştırır ve bu da şeytantırnağı, çatlamış tırnaklar, kırılmış tırnaklar gibi sonuçlara neden olur.
A vitamini retinoid içerir. Retinoid eksikliğinde tırnaklarda yumuşama, zayıflama ve kırılmalar gözlenir. A vitamini ihtiyacını besinlerden karşılamak mümkündür. Bunun için süt ve süt ürünleri, havuç, mango ve tatlı patates gibi bol miktarda A vitamini içeren besinlerden tüketmek gerekir.

D vitamini


Günlük diyette D vitamini içeren besinlerden istenilen düzeyde tüketmemek D vitamini eksiliğine neden olmaktadır. D vitamini eksiliği tırnaklarda kurumaya, çatlaklara ve kırılmalara yol açabilmektedir. Çünkü yetersiz D vitamini alımı kalsiyumun vücutta daha iyi kullanılmasını engeller. Kalsiyum vücut tarafından iyi emilemez. Bu da tırnak sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle günlük diyette bol sebze ve meyve tüketmek gerekir. Brokoli, süt, süt ürünleri, yumurta, ton balığı ve tam tahıllı besinler tüketilmelidir. Bol su içmek de oldukça fayda sağlar.
buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla