Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 06.Şubat.2015, 00:35   #1
buse
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 23,045
Standart Hazımsızlık mide ağrısı karında şişlik




Bir çok kadın hazımsızlık, karın şişliği ve mide de yanma sorunundan şikayetçi. Benim annemde bu kadınlar arasında ve bu konuda şikayetçi olanların başında diyebilirim.
Şimdi gelin sevgili Melek’lerim, hazımsızlık, karında şişkinlik ve mide de sorun yaşayanların çaresini bulalım.
Hazımsızlık, bir beslenme bozukluğunun işareti olduğu gibi; bir sindirim sistemi hastalığının da işareti olabilmektedir.
Hazımsızlığın belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
• Midede dolgunluk hissi.
• Midede ağrı ve yanma.
• Karında şişlik, geğirme ve gaz çıkarma.
• Kabızlık. Nadir durumlarda ishal.
Hazımsızlığın birinci sebebi, yiyeceklerin ağızda iyi çiğnenmemesidir. Bir münakaşa ve ruhi gerginlik sırasında yenen yemeklerde, bolca hava yutulmakta, yiyecekler acele ile iyice parçalanmadan yenmekte, en önemlisi sinir sisteminin dengesi bozulduğundan ifrazat bezleri yeterince çalışmamaktadır.
Öyle İse:
Ağzınıza aldığınız lokmayı iyice çiğnemeden yutmayınız. Hazımsızlığın bir diğer sebebi, bol yağlı ve nişastalı (hamur işi) yemeklerle beslenmedir. Bunlar hazımı zor yiyecekler olup, mide ve barsaklarda fazla beklemektedirler. Kabızlığın sebebi de bunların barsaklarda fazla beklemesidir. Barsak tembelliği dediğimiz hastalığın ortaya çıkış sebebi de yine hazmı zor yiyeceklerle beslenmedir.
Öyle İse:
• Yağlı ve unlu yemekleri tıka basa yemeyiniz.
• Sofranızda mutlaka sebze yemeği ve yeşillik bulundurunuz.
• Yemek sonunda mümkün mertebe unlu tatlılar yerine taze meyve yeyiniz.
• Salata ile yenen etli ve hamur işi yemeklerin hazmı daha kolayolduğundan, bilhassa akşam yemeklerinde salata bulundurunuz.
Organik Hastalıklara Bağlı Hazımsızlık
• Yemeklerden hemen sonra veya bir saat içinde ortaya çıkan hazımsızlık belirtileri, safra kesesi yetmezliği, gastrit, mide ülseri ve kanseri gibi hastalıkların işareti olabilir.
• Yemeklerden birkaç saat sonra gelişen rahatsızlıklar oniki parmak barsağı ülserini ve pankreas yetmezliğini düşündürür.
• Geceleri ortaya çıkan hazım şikayetlerinde ve arka üstü yatıldığı zaman kendisini gösteren mide ağrılarında ise pankreas kanseri veya mide fltığı şüphesini kuvvetlendirir.
• Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği (üremi), akciğer veremi ve her türlü kanser vakalarında da hazımsızlık şikayetleri görülebilir. Ne Yapmalı
• Hazımsızlıktan şikayet eden kimse, beslenmesine dikkat ettiği halde rahatsızlıkları devam ediyor ise; mutlaka bir doktora muayene olmalı, gerekirse teşhis için film çektirmeli ve testler yaptırmalıdır.
• Eğer muayene neticesinde hazımsızlığın fazla mide salgısından kaynaklandığı tesbit edilirse; buna “asitli dispepsi” adı verilmektedir. Yemeklerden bir iki saat sonra midede ağrı, yanma, kazıntı ve basınç şeklinde kendisini belli eder. Ekşi geğirmeler, ağız ve boğazdan gelen gazlardan dolayı yanmalar, bazan de ekşi ku smalar fazla mide asitini işaret ederler. Tedavi, mide asitini artıran yemeklerden uzak durmaya yöneliktir. Tuzlu, şekerli, baharatlı yemekler, et konserveleri, kızartmalar, çay, kahve, sigara ve alkol, çiğ soğan bunların başında gelmektedir. Et, yumurta, taze peynir, süt gibi proteinli yiyeceklerle tuzsuz ve az yağlı yemekler perhiz için faydalı gıdalar cinsindendir.
• Muayene neticesinde hazımsızlığın sebebi yetersiz mide salgısından kaynaklandığı tesbit edilirse, buna “asitsiz dispepsi” adı verilmektedir. Yemeklerden sonra bir-iki saat müddetle mide de ağırlık hissi duyulur. İshal ateş nöbetleri ve başağrısı görülebilir. Dışkı çok pis kokar.
Asitsiz dispepsi de iyi pişirilmek şartı ile her türlü et verilebilir. Yumurta, rafadan, tavada pişmiş veya çorba içinde yenebilir. Çorba yağsız ve bol tuzlu olmalıdır. çay, kahve, baharat serbesttir. Ekmek, tercihen bayat ve kızarmış halde yenmelidir. Beden hareketleri, kısa yürüyüşler ve temiz hava da çok faydalıdır.
Sevgili Melek’ler, şimdi ise hazımsızlık ve şişkinliğin bitkisel tedavisi nasıl olmalı, onu öğrenelim.
Hazımsızlık İçin, Hazımsızlık Kabızlık Tedavi, Bitkisel Tedavisi
Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Sarımsak, Limon, Andız kökü, Karanfil, Menekşe çiçeği, Gül, Kuşburnu, Oğul otu – Bal
Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Havanda dövülerek ezilen sarmısak, macun kıvamına gelince*ye kadar limon suyu ile karıştırılarak yoğrulur. Hazırlanan macunla bakla iriliğinde yapılan haplardan günde üç-beş tane yutulur.
Andız kökü dövülüp ezildikten sonra karanfil ve menekşe ile birlikte demlenir. Süzülerek elde edilen sıvıya gül suyu ve süzme bal ilâve edilir. Hazırlanan karışım şurup kıvamına gelinceye kadar karış*tırılır. Hazırlanan şuruptan ısıtılarak günde üç fincan içilir.
Kuşburnu ve oğul otunun yaprakları, kaynar suda yirmi daki*ka süreyle demlenir. Süzülerek elde edilen karışıma rendelenmiş li*mon kabuğu ve süzülmüş bal ilâve edilerek şerbet kıvamına gelince*ye kadar karıştırılır. Hazırlanan şerbetten yemekten önce bir bardak içilir.

buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla