Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 19.Aralık.2014, 22:00   #1
meltem
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 13.Kasım.2014
Mesajlar: 7,890
Standart Obezite salgını Türkiye'yi de vurdu

Başta ABD olmak üzere bir çok ülkede etkisini gösteren obezite salgınına karşı Türkiye de önlem paketlerini almaya almaya başladı




Türkiye’de 20 yaşın üzerindeki kadınların %50,2’si, erkeklerin %61,6’sı aşırı kilolu ya da obez. Peki, bu salgından kurtulmanın yolları var mı?

Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Cambridge üniversitesi tarafından yayınlanan ve dünyadaki beslenme ve beslenme ile ilgili hastalıklarla uğraşan bir tıp yayını olan British Journal of Nutrition 3 Ağustosta yeşil çay raporu yayınladı.

Oxford Üniversitesi çalışanlarından Dr. Tharanesan tarafından kaleme alınan raporda sağlıklı kilo vermenin ipuçları verilmekte.
Ülkemizde karedeniz bölgesinde yetişmekte olan çay ‘Camellia sinensis’ tüm dünyada anti-obezite, şeker hastalığı ve kanser önleyici, enfeksiyonlara karşı vücudu koruyan bir içecek olarak adlandırılmaktadır.

Yeşil çay ve yeşil çay ekstrelerinde bulunan fonksiyonel gıda molekülleri olan kateşinler ve özellikle EGCG’nin, vücutta yağların yakılmasını sağlayan metabolik reaksiyonları aktive ettiği, obeziteye yol açan yağ hücresi büyümesini önlediği, yağ hücrelerinin sayısının azalmasını sağladığı, barsaklardan fazla yağın emilimini azalttığı, kan şekerini düzenlediği ve özellikle kafein ile beraber kullanıldığında bu etkilerinin güçlendiğini bildirilmekte.

Bu raporda yeşil çay tüketiminin arttırılmasının toplumda kilo kontrolünde çok faydalı olacağı belirtilmekte.

Raporun önemi hakkında danıştığımız ülkemizin önemli tıp dergilerinden Modern FitoFarmakoterapi bilimsel danışmanlarından araştırmacı Dr. Özgür Göknel şunları belirtti: bu rapor özellikle geçtiğimiz aylarda başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başlatılan obezite ile mücadele programında ülkemize büyük katkı sağlayacaktır.

Özellikle ülkemiz çay üretiminde dünyada 5. Sırada iken yeşil çayın sağlıklı kilo kaybettirici etkilerinden faydalanmamak bir halk sağlığı sorunudur. Yeşil çay ekonomik olarak hem çay üreticilerini kalkındıracak hem obeziteye bağlı hastalık giderlerinin azalmasını sağlayacak hem de fazla kilolarından şikayet eden herkesin yardımına koşacak mucizevi bir bitkidir. Ne yazık ki ne biz Türk hekimleri ne de beslenme ile ilgili bilim dalları ülkemizin en değerli tarım ürünü olan yeşil çaydan yeterince yararlanmamaktayız.

Bu konuda mutlaka toplumsal bir bilinç oluşturulması gerekiyor.
meltem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla